4380325C | Amics del Ferrocarril de Badalona Agrupació Ferroviària 5ª ZONA
Facebook Twitter Email

4380325C

 

 


 
 
UNITATS ELÈCTRIQUES SÈRIE 436 – 437 – 438
HISTORIA DE LES SUÏSSAS
 
L’origen d’aquestes unitats es remunta al mes d’Agost de 1952, Renfe confecciona els plecs de condicions generals per a l’adquisició d’unitats elèctriques a 3.000 volts.
Renfe va encarregar el projecte a l’empresa Suïssa » Schlinder Wagon A.G. «, la confecció de la qual es va basar en les unitats dels Ferrocarrils Federals Suïssos BDe4/4.

En 1956 es va firmar el contracte entre Renfe i quatre empreses Suïsses pel subministrament de quinze unitats d’un total de 171. Per a la construcció de les altres 156 unitats restants, es va crear un grup d’empreses denominat GESTESA, format per les quatre empreses constructores Suïsses (Schlinder, Fabrique Suisse de Wagons et Ascenseurs, Brown Boveri i Scheron) i per part Espanyola (MTM, Macosa, Aguirena, MMC, Euskalduna, SECN i Babcock & wilcox).

 
 
En 1958 van ser entregades des de Suïssa les deu primeres unitats i en 1960 es van començar a rebre les primeres de construcció espanyola.
Les primeres deu unitats van prestar servei a la línia de Barcelona-Termino a Granollers-Centre. Posteriorment en el mes d’Agost del mateix any, aprofitant el canvi de tensió en catenària de 1.500 a 3.000 volts cc. de la línia de Barcelona-Termino a Maçanet per la costa del Maresme, aquestes unitats van ampliar el servei fins a Mataró, Arenys de Mar i més tard fins a Calella. Més endavant, i conforme es rebien més unitats, van ampliar el seu radi d’acció per tota Catalunya, essent part del paisatge de Badalona durant més de 38 anys.

Entrant al túnel de Montgat direcció a Barcelona Termino

 
 
438.032 per Badalona camí de Barcelona Termino

Les unitats van ser dissenyades segons diferents conceptes d’explotació com la geografia de les línies i la densitat de viatgers.
Les unitats 600 en composició M-R-M van ser pensades per a realitzar serveis de proximitats en les grans poblacions amb una forta demanda de viatgers i freqüents parades.
Les unitats 700 en composició M-M estaven dissenyades per a les línies d’un perfil difícil.
Les unitats 800 en composició M-Rc estaven destinades a realitzar serveis regionals en àrees amb poca densitat de viatgers i poques parades.

 

Ample de via – 1.674 mm
CARACTERÍSTIQUES
GENERALS
U/T 438
Fre dinàmic Reostàtic
Tensió de línia – 3.000 volts Fre continu D’Aire comprimit
Potencia nominal – 1.200 cv Fre de mà Husillo
Velocitat màxima – 110 kh Pes cotxe WMD 57,8 tm
Nº de motors – 4 Pes cotxe WRC 3,2 tm
Potencia continua – 300 cv Longitud total 51.310 mm
Relació d’engranatges 3:19 Amplada de caixa 2.800 mm
Marxes en sèrie – 1.674mm Alçada total 4.200 mm
Marxes en paral·lel – 9 Places assegudes WMD 60 seients
Shuntados – 4 Places assegudes WRC 92 seients

 

 

UNITAT ELÈCTRICA 438.032-5

La unitat de tren 438.032-5 (ex 832) consta de dos cotxes, un a motor i amb furgó (WMD) i l’altre remolc i amb cabina (Wc).
A principis de l’any 1997, L’AGRUPACIÓ FERROVIÀRIA » 5ª ZONA «, estableixen els primers contactes amb la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols per a la cessió de la unitat. Per l’altre banda s’estava intentant establir un acord amb els tallers de Renfe en Sant Andreu Comtal, per a la cessió d’una nau annexa a les instal·lacions del taller, on s’efectuarien les feines de reparació i restauració, alhora que s’intentava recuperar tots els recanvis i documentació possible.

El 26 de Desembre de 1997, la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols ens va fer entrega del contracte de cessió de la unitat.
En el mes de Gener de 1998, va començar la reparació pel cotxe motor, per ser aquest el que suporta tots els elements necessaris pel funcionament de la unitat.
Desmuntem, reparem, netegem, suavitzem, engreixinem i muntem de nou pràcticament, tots els òrgans de la unitat excepte el grup motor generador, que es va fer sense necessitat de ser desmuntat i els quatre motors de tracció que es van netejar els col·lectors, es posaren «escobillas», i es van pintar amb aïllant els induïts, es van seca i finalment es meguen per comprovar l’estat, resultant satisfactori.

El 16 d’Octubre de 1999, es procedeix al acoblament dels dos cotxes, verificant el correcte funcionament de tots els circuits de baixa de les unitats.
El acoblament es realitzà gracies a la col·laboració de la une de manteniment i Infraestructures de Renfe, que ens va deixar la locomotora dièsel 321.014-3 per a realitzar les maniobres d’acobli.

El 14 de Gener del 2000, es va realitzar la primera prova en tensió de catenària que lamentablement no és satisfactòria, però una setmana més tard, es realitzà una segona i definitiva prova d’alta, donant per acabades les feines de reparació dels circuits i components elèctrics d’alta i de baixa tensió de les unitats.

En el mes de Febrer, se’ns comunica que hem d’abandonar les instal·lacions del dipòsit de Sant Andreu i ens vam haver de traslladar a les instal·lacions del CGM de Can Tunis, degut a les obres per a la construcció d’un dels pilars del pont que es va construir i que va afectar a les instal·lacions del taller de Sant Andreu.
El dia 11 de Febrer de 2000, ajudats aquesta vegada per la locomotora dièsel 308.039-7 propietat de Manteniment Integral de Trens de Can Tunis,es va efectuar el trasllat amb la unitat remolcada, a falta del compressor principal, que es va haver de quedar en el taller de Sant Andreu per a la reparació d’un problema de garrota ment en el cigonyal.
La sortida del dipòsit es va efectuar a les 23:00 hores retrocedint fins a l’estació de Sant Andreu, sortint d’aquesta a les 23:35 hores.

Per no ser permesa la circulació de locomotores dièsel pels túnels de Barcelona, el trasllat es va fer pels voltants, havent de passar per les bifurcacions de Aigües, Cerdanyola, Rubi, Gornal i Can Tunis.
La unitat va ser en tot moment en servei gràcies al subministrament d’aire que li proporcionava la locomotora 308 i traccionant de tant en tant, per ajudar a aquesta.
L’arribada de la composició a les instal·lacions del Taller de Manteniment Integral de Trens de Can Tunis es va realitzar el dissabte 12 de febrer a les 4:30 de la matinada.
En una de les innumerables ocasions en que la unitat es va posar en marxa per efectuar alguna intervenció ó per a que es regenerés la bateria, es va produir una errada en el grup motor generador, provocant una avaria en el mateix grup i una altre en el regulador de tensió.

Avui en día i després de quasi 20 mesos sense poder dedicar-nos per complet a la seva reparació, hem de dir que molt aviat tornarem a submergir-nos en la seva reparació.

 

Cabina e interior, acabats i amb els seus nous colors
 
Los comentarios están cerrados.


AGRUPACIÓN DEDICADA A LA REPARACIÓN, RESTAURACIÓN Y MANTENIMIENTO DE MATERIAL HISTÓRICO FERROVIARIO

Direcciónes

Dirección Actual
Material Remolcado Renfe Barcelona Can Tunis
Dirección WEB
www.5azona.cat
Dirección de correo
agrupacion@5azona.cat
Dirección Postal
Apto de Correos 3098
(08915) Badalona
Amics del Ferrocarril de Badalona